poniedziałek, 7 marca 2011

Rola kwasów Omega 3 dla aktywnych zawodowo

AKTYWNI ZAWODOWO

Sprawność seksualna
Nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają mikrokrążenie krwi, mają wpływ na prawidłowe ukrwienie narządów płciowych a więc podnoszą sprawność seksualną. Wpływają też na lepsze funkcjonowanie jajników i macicy oraz poprawiają jakość nasienia u mężczyzn.

Depresja, obniżenie nastroju
Kwasy tłuszczowe Omega 3 są składnikami błon biologicznych w komórkach nerwowych. Największa ich ilość znajduje się w korze mózgu. Prawidłowa budowa błon ułatwia neuronom funkcjonowanie i przekazywanie impulsów nerwowych. Dieta zbyt uboga w kwasy Omega 3 sprzyja występowaniu nerwic, stanów depresyjnych, stresu a nawet agresji. Nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza DHA odpowiadają za produkcję hormonów szczęścia: serotoniny i dopaminy. Okazuje się, że osoby o obniżonym nastroju oraz cierpiące na zaburzenia emocjonalne mają bardzo niski poziom DHA we krwi.

Choroby serca
Jedna z najbardziej znanych właściwości kwasów Omega 3 dotyczy układu krążenia i serca. Te kwasy tłuszczowe pomagają w blokowaniu działania prostaglandyn (hormonów ,które powstają w skutek pobudzenia nerwowego) oraz leukotrienów (lipidów biorących udział min w procesach zapalnych). Obie substancje, w nadmiernej ilości powodują w organizmie człowieka nadmierne krzepniecie krwi i tworzenie się skrzeplin. Grozi to chorobami serca, w tym zawałem. Kwasy tłuszczowe zmniejszają lepkość krwi a tym samym ułatwiają jej przepływ. Nasycone nimi ściany naczyń krwionośnych są bardziej elastyczne a krew przepływa z większa łatwością transportując tlen. Zmniejsza się ryzyko zakrzepów a tym samym chorób układu krążenia. Regulują one rytm serca i zmniejszają kurczliwość naczyń, która jest odpowiedzialna za zaburzenia ukrwienia serca i mózgu.

Cholesterol
Kwasy Omega 3 regulują poziom lipidów (związki organiczne, których funkcją jest magazynowanie energii, tworzenie błon biologicznych i udział w przesyłaniu sygnałów). Kwasy te obniżają poziom trójglicerydów, których wysoki poziom jest zagrażający dla zdrowia, a podwyższają korzystna frakcję HDL (tzw. „dobry cholesterol”). W ten sposób zmniejsza się ryzyko nadciśnienia i i miażdżycy. Brytyjscy naukowcy odkryli, ze osoby dostarczające w diecie kwasy Omega 3 mają najwyższy poziom „dobrego cholesterolu”, wyższy nawet niż wegetarianie.

Odporność
Dzięki obecności w organizmie człowieka kwasów tłuszczowych w odpowiedniej ilości układ immunologiczny staje się bardziej aktywny, stymuluje wytwarzanie czerwonych i białych krwinek. Duza rolę odgrywa tu zwłaszcza Omega 3 w formie kwasów EPA, który to hamuje powstawanie pozapalnych substancji a tym samym zabezpiecza nas przed zachorowaniem. Kwasy Omega 3 są potrzebne zarówno do profilaktyki, wzmocnienia układu immunologicznego a także działają korzystnie w okresie regeneracji i rekonwalescencji po przebytej chorobie.

Skóra
Kwasy omega 3 wykazują na skórę działanie antyzapalne, dlatego są bardzo zalecane w problemach skórnych. Wspomagają one odnowę komórkową a także sprawiają, ze skóra staje się bardziej nawilżona, gładka i elastyczna. Łagodzą też dolegliwości związane z pękaniem skóry, egzemą, zgrubieniem, , rogowaceniem a także łuszczycą i trądzikiem. Ważne jest spożywanie kwasów Omega 3 a także dostarczanie ich zewnętrznie (smarowanie skóry kwasami Omega 3 w postaci „oleistej”). Skóra po takim zabiegu jest elastyczna, miękka i mniej narażona na rozstępy, pęknięcia i uszkodzenia związane z zaburzeniem bariery wodno-lipidowej skóry.

Bóle stawów
Badania naukowe potwierdzają, ze regularne spożywanie kwasów Omega 3 zmniejsza sztywność i bolesność stawów. Przypuszczalnie jest to związane w właściwościami przeciwzapalnymi kwasów tłuszczowych. Opóźniają one lub nawet zapobiegają powstawaniu zmian chorobowych.

Odchudzanie
Kwasy Omega 3 spowalniają trawienie, co sprawia, ze dłużej czujemy się najedzeni i mamy mniejsze pragnienie. Kiedy w organizmie są niedobory Omega 3 możemy czuć się stale głodni. Kwasy Omega 3 wspomagają też rozpad tkanki tłuszczowej. Dodatkowo u wielu osób wspomagają metabolizm i zmniejszają problem zaparć. Te czynniki mogą spowodować, ze bez większych działań odchudzających może okazać się, że ubyło nam kilka kilogramów. Należy pamiętać jednak, ze każde odchudzanie wspomagane zdrowym odżywianiem i ruchem ma największą skuteczność i zmniejsza szanse efektu jo –jo.

Praca mózgu
Kwasy Omega 3 a zwłaszcza kwas tłuszczowy DHA jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz całego układu nerwowego. Silnie wspomaga koncentrację, ma pozytywny wpływ na rozwój umysłowy i koordynację ruchową. Niezwykle korzystne działanie zaobserwowano u dzieci. Kiedy w organizmie są niedobory kwasów Omega 3 mózg wolniej pracuje i słabiej przyswaja wiedzę, koncentracja pogarsza się.

Nowotwory
Badania wykazują, że Omega 3 hamują wzrost komórek nowotworowych. Zwłaszcza dzięki EPA, który jest odpowiedzialny za prawidłowa syntezę eikozanoidów (pochodne niezbędnych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za wiele istotnych metabolicznie funkcji, mogą powstrzymywać rozwój guzów nowotworowych). Kobiety, których dieta jest bogata w kwasy Omega 3 mają mniejsze szanse na rozwój raka piersi i trzonu macicy. Kwasy Omega 3 z lnu mają znaczący udział w chorobach nowotworowych, gdyż siemię lniane jest bogate w krótkołańcuchowe kwasy Omega 3 oraz liniany. Zmniejszają one szkodliwe skutki działania hormonów, które są odpowiedzialne za wzrost nowotworów. Ograniczają rozprzestrzenianie wielu rodzajów raka (płuc, okrężnicy, prostaty, nerki… i innych). Ich działanie również dotyczy ograniczenia zasięgu przerzutów.

Źródło :”Antyrak, Nowy Styl życia” dr David Servan-Schreiber.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz