środa, 2 marca 2011

Jeszcze o Kwasach Omega 3 postać ALA


 

Co kwasy tłuszczowe robią w ciele człowieka?

·   Budują zdrową błonę każdej komórki ciała
·   Zwiększają wykorzystanie tlenu w organizmie
·   Usprawniają pracę mózgu
·   Kontrolują procesy zapalne
·   Regulują krzepnięcie krwi

A dzięki temu:

·   Dodają witalności
·   Poprawiają nastrój
·   Redukują bóle, m.in. stawów, głowy
·   Odkwaszają organizm
·   Hamują powstawanie nowotworów
·   Zwiększają wrażliwość na insulinę
·   Regulują wagę ciała
·   Usprawniają pamięć
·   Zmniejszają nadpobudliwość (ADHD)
·   Łagodzą problemy ze wzrokiem
·   Obniżają ryzyko powstawania zakrzepów
·   Poprawiają wygląd skóry i włosów

 

Więcej informacji o kwasach Omega 3 i 6

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) Omega 3 i 6 są niezwykle ważne dla zdrowia ludzkiego organizmu. Ponieważ nie jest on w stanie samodzielnie ich stworzyć, musimy je dostarczać każdego dnia w diecie.

Substancje te są bardzo wrażliwe na działanie temperatury, światła i powietrza. Pod wpływem tych czynników mogą nie tylko stracić swoje prozdrowotne właściwości, ale nawet stać się szkodliwe.

Opatentowana formuła Koncentratu Omega 3+6 którą odnalazłam w firmie "Megalife" zawiera kwasy tłuszczowe odporne na utlenianie, maksymalizując korzyści  zdrowotne oraz usuwając toksyczne i szkodliwe składniki ziaren lnu.



Optymalne źródło kwasów Omega 3 i 6

Równowaga jest ważna w każdym aspekcie życia. Organizm najlepiej wie jakich substancji i w jakich ilościach potrzebuje. Dlatego powinniśmy dostarczać mu Omega 3 w formie ALA (kwasu alfa-linolenowego), na przykład z bogatych w niego ziaren lnu – który sam przekształci w odpowiednich proporcjach do kwasów EPA i DHA (zawartych w rybach).

Nadmiar EPA i DHA w organizmie także może być szkodliwy: powodować zaburzenia krzepnięcia krwi czy hamować reakcje komórek odpornościowych.

Ze względu na wrażliwość na temperaturę, kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 powinny także być dostarczane bez konieczności podgrzewania zawierającego ich pokarmu, co dyskwalifikuje ryby poddawane obróbce termicznej jako efektywne źródło tych życiodajnych substancji.  Coraz częściej też odradza się częstego spożywania ryb, ze względu na wysokie skażenie rtęcią
i innymi toksycznymi substancjami.

Brak codziennego spożycia ALA, powoduje że enzym przetwarzający tę substancję w EPA i DHA, zajmuje się kwasem Omega 6, zmieniając go w substancje prozapalne. Zatem to nie spożycie Omega 6 jest szkodliwe, a brak Omega 3 w codziennej diecie.

Alternatywą są ziarna lnu, zmielone lub w postaci wytłoczonego oleju. W obu tych formach są podobnie jak olej rybi (tran) bardzo nietrwałe. Już dwa tygodnie od produkcji mogą sprawić by dobroczynne kwasy Omega 3 w oleju lnianym zupełnie się utleniły. Każde otwarcie butelki oraz niewłaściwe przechowywanie przyspiesza ten proces.

Kwasy Omega 3+6

Produkt Omega 3 "Megalife" zachowuje w sobie wszelkie zalety oleju lnianego, jednocześnie likwidując jego słabe strony:
·     Forma chemiczna estrów etylowych ALA zapewnia stabilność i odporność na utlenianie (przez rok od produkcji oraz 3 miesiące od otwarcia butelki)
·     W procesie produkcji usuwane są toksyczne glikozydy cyjanogenne oraz glicerol
·     Cząsteczka estru etylowego jest 4x mniejsza niż trójglicerydu zawartego w oleju lnianym – a przez to łatwiej wchłanialna i wykorzystywana przez organizm

Dlaczego kwasy Omega 3 i 6 są tak istotne?

W 1931 roku Otto Warburg, niemiecki biochemik otrzymał nagrodę Nobla za badania w zakresie wykorzystania tlenu przez komórki organizmu.

Odkrył on m.in. że komórki zaczynają zmieniać się w nowotworowe, na skutek niedostatku tlenu, potrzebnego do ich funkcjonowania. Gdy nie są w stanie pobrać wystarczającej ilości tlenu z krwi – zaczynają pozyskiwać energię z fermentacji glukozy (cukru). Dowiedziono wtedy, że już około 35% ograniczenie w wykorzystaniu tlenu powoduje nieodwracalną zmianę w komórce, która następnie musi zostać zniszczona, aby nie rozwinął się z niej nowotwór.

W jaki sposób komórki pobierają tlen?

Każda komórka ludzkiego ciała otoczona jest błoną, w której istotną rolę pełnią kwasy tłuszczowe. Działają one niczym tlenowe magnesy, przyciągające cząsteczki tego życiodajnego pierwiastka. Prawidłowy skład błony komórkowej warunkuje właściwe wykorzystanie tlenu w organizmie. Krytycznym jej składnikiem są kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć – dlatego każdego dnia powinniśmy je dostarczać w diecie.

Lepsze zaopatrzenie komórek w tlen pozwala im wydajniej pracować, na bieżąco naprawiać uszkodzenia – w efekcie dając nam dłuższe i bardziej satysfakcjonujące życie.

Tę właściwość mogą sprawdzić zwłaszcza osoby uprawiające sport. Gdy w organizmie na bieżąco uzupełniane są kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 – po wysiłku nie występują szkodliwe efekty oddziaływania kwasu mlekowego na mięśnie.

Sama aktywność fizyczna czy oddychanie świeżym, górskim powietrzem nie wystarczy do kompletnego dotlenienia organizmu. Tlen musi jeszcze dostać się do naszych komórek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz